Förintelsen och den europeiska historiekulturen – teori och praktik kring ett vetenskapligt projekt
Ulf Zander, Lund /Sweden
Språk: svenska
Session: Under några år i början av 2000-talet bedrevs ett projekt med historiska institutionen vid Lunds universitet som nav. Sammanlagt ingick ett dussintal forskare som var och en ansvarade för ett eller flera europeiska länders hantering av förintelsen efter 1945. Några av resultaten av detta projekt var tre doktorsavhandlingar i historia, tre antologier, en monografi om folkmord och ett stort antal artiklar och föredrag.
I föredraget kommer Zander att uppehålla sig vid några av de teoretiska perspektiv som anlades, främst förknippade med begrepp som historiemedvetande, historiekultur, historiebruk och kollektivt minne, och den vikt som lades vid konkreta minnesplatser. Dessutom kommer han att resonera kring vilka lärdomar som kan dras cirka tio år efter det att projektet avslutades.
Bio:
Ulf Zander är professor i historia vid Lunds universitet. Han har bland annat forskat om hur svensk historia har brukats och debatterats i offentligheten, filmers och andra bilders relation till historieskrivning samt förintelsen och dess verkningshistoria, bland annat med fokus på Folke Bernadotte, Jan Karski, Oskar Schindler och Raoul Wallenberg.